Russell Stannard „Onu Alberti aeg ja ruum“

Tegemist on esimese raamatuga Onu Alberti seiklussarjast, kus seigeldakse füüsikamaailmas. Põnev, eks!

Onu Alberti kabinetis on mõttemull. Selline, nagu koomiksites piltide juures teksti jaoks. Kui Onu Albert mõtleb piisavalt kõvasti ja pingsa kujutlusvõimega, ilmub see, millest ta mõtleb ka mõttemulli. Kui Onu Alberti vennatütar Gedanken peab koolis tegema uurimustöö, innustub Onu Albert sellest väga ja näeb võimalust seda ka enda teadustööga siduda. Seega saab Gedankeni uurimustöö teemaks „Onu Alberti aeg ja ruum“ ja esimese asjana võetakse ette valguskiir kinni püüda.

Uurimustöö käib lihtsalt – Onu Albert mõtleb oma mõttemulli kosmoselaeva ja Gedankeni sinna sisse. Ja lähebki lahti! Raamatus saad Gedankeni seikluste kaudu teada, kuidas liigub valgus, kuidas aeg liigub Maal ja kosmoses erinevalt, kuidas mõjutab liikumine eseme kaalu ja kuju, samuti külastab Gedanken kosmoselaevaga erinevaid planeete (ja nende puhul, mida ei külasta, on ka seletatud, miks ta seda teha ei saa) jne. No näiteks – kui saata ema piisavalt pikale kosmosereisile ja ise jääda Maale, on ühel hetkel ema sinust noorem (seda küll ei proovitud raamatus järgi, kuid just selline oli ühest katsest tulenev järeldus). Küll aga katsetatakse raamatus siiski päris palju, näiteks kui lasta kivi langeda vette, teeb see vaid väikese sulpsu, kui aga anda talle lisaenergia (hoog), võib päris korralik plärtsatus tulla. Lihtne asi, seletatud lahti füüsika abil.

Russell Stannard on Milton Keynesi Avatud ülikooli füüsikaprofessor. Ta usub, et füüsika aluseid tuleb lastele tutvustada põnevas ja arusaadavas vormis. Loe ka sarja järgmisi raamatuid: „Onu Albert ja mustad augud“ (olemas ka e-raamatukogus ELLU) ning „Onu Alberti kvantseiklus“ (olemas ka e-raamatukogus ELLU).

***
Ilmunud: Pikoprint, 2014
Tõlkinud: Helje Heinoja

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe e-raamatukogus ELLU.


Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga