Russell Stannard „Onu Alberti kvantseiklus“

Kvantseiklus on kolmas raamat Russell Stannardi lasteraamatute sarjas, milles ta ulmelise seikluse vormis selgitab lastele lihtsal ja arusaadaval moel lahti füüsikamaailma seaduspärasid. R. Stannard on ise füüsikaprofessor, nii et ta teab, millest räägib. Tema peres on neli bioloogilist ja kolm kasulast, nii et ilmselgelt ta teab ka, kuidas rääkida keerulistest asjadest lastele arusaadavalt.

Raamatu peategelased on teadlane onu Albert ja tüdruk nimega Gedanken (mis tähendab eesti keeles „mõte“). Nad võtavad koos ette reisi, et uurida aatomite maailma. Onu Albert tekitab mõttemulli, mille sees tüdruk saab reisida, kuhu iganes neil vaja on ja välja uurida vastuseid onu Alberti teadustöös tekkinud lahendamist vajavatele küsimustele.

Kvantseiklus on ka omamoodi kummardus Lewis Carrolli Alice’i seiklustele, mis oma võimatute võimalikkustega on kummastanud lapsi juba mitmete põlvkondade vältel. Gedankeni ja onu Alberti vahel tekib äge vaidlus, kuna esimesele ei meeldi, et onu kasutab tema peal sama kahandamise ja suurendamise võtet kui L. Carroll Alice’iga.

Gedanken väidab:

“Mitte keegi ei loe enam seda ajast ja arust kraami. Tahan teada, miks sa ei kasutanud minu väiksemaks tegemiseks arvutit – virtuaalreaalsust ja muud sellist.“

„Päh! Arvutid!“ norsatas onu põlglikult. „Sellest te tänapäeva noored ainult mõtletegi. Need on lihtsalt ettekääne, et mitte mõelda.“

„MIDA!“ plahvatas Gedanken. „Ausalt, onu, on kordi, kus sa lihtsalt ei tea, millest räägid. Kool on arvuteid täis. Me õpime arvutite abil…“

Gedanken eksib, sest Alice’i seiklusi loetakse endiselt. Raamatu autoril on aga tuline õigus – arvutid aitavad meil õppida, palju kiiremini ja lihtsamalt kui varem oli võimalik. Pange tähele – raamat on originaalkeeles ilmunud juba aastal 1994!

Onu ülesandel uurib Gedanken aatomite sisemust ja valguslaineid, mis tunduvad samaaegselt olevat nii lained kui osakese. Raamat kulmineerub „hullude teadlaste“ õhtusöögiga, kus onu Albert koos oma teadlastest sõprade Maxi, Nielsi, Werneri ja Louisiga arutlevad nende uurimistulemuste üle. Muide, kas oskad ära arvata, miks on raamatu autor neile sõpradele andnud just sellised nimed? Ja miks onu Alberti nimi on Albert?

Kui see raamat tundus huvitav ja said siit väärt teadmisi füüsika kohta, siis samalt autorilt leiad samade tegelastega e-raamatukogust ELLU veel kaks raamatut: „Onu Alberti Aeg ja Ruum“ ja „Onu Albert ja mustad augud“.

***
Ilmunud: Pikoprint OÜ, 2015
Tõlkinud: Helje Heinoja

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga