Olimar Kallas „Ootamatu pärandus“

Eesti koomiksi ajaloos oli, on ja jääb Olimar Kallas (1929-2006) olulise tähtsusega isikuks. Karikatuuride joonistamist alustas ta juba algkoolis, tehes seda võidu klassivenna ja aeg-ajalt ka pinginaabri Edgar Valteriga, kellest sai samuti ületamatult olulise tähtsusega autor ja kunstnik Eesti lastekirjanduses. Mõlemad saavutasid tuntuse, olles iseõppijad!

Olimar Kallase koomiksihuvi sai avalikkusele tuntuks 1960. ja 1970. aastatel, mil tema loomingut avaldasid laste- ja noorteajakirjad Täheke ja Pioneer ning täiskasvanute satiiriajakiri Pikker. Tema koomiksid on ameerikalikult põnevad, tegelasteks karmid detektiivid ja gängsterid kaabude, sigarettide ja uhkete autodega. Esimene päris koomiksiraamat „3 lugu“ ilmus temalt 1979. a „Ootamatu pärandus“ on O. Kallase viimane pikem koomiks, see ilmus 1996-1997. a Sõnumilehe laupäevalisas ning 2006. a kõiki kaheksat nn Kiviküla-koomiksit sisaldavas kogumikus „Kogu lugu“.

Lugu hakkab hargnema varakevadises unisevõitu Kivialevis. Ulmekirjanik Ulmik, putukateadlane Tundel ja vanemkordnik Kraaps nokitsevad igaüks rahulikult oma asju ajada. Juba esimesel leheküljel lõhkeb aga uudispomm – Kraaps saab teada, et ta on aastaid tagasi kadunud krahvi seaduslik ainupärija! Ja kohe muutub lugu salapäraseks, sest päranduse kätte saamiseks peab Kraaps kolm kuud veetma oma isa lossi varemetes, sealt korrakski lahkumata. Loss ise asub inimtühjas kõrbes ja nagu tellitult on platsis ka sulid, salapärased kirjad seintel, surnukirstud, salakaubavedajad ja usute või mitte – koguni lumeinimene. Tempo ei aeglustu hetkekski ja loo lõppedes tahaks kangesti lisa lugeda…

***
Ilmunud: Jutulind, 2006; Harte, 2018 (e-raamat)

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga