Olimar Kallas „Parem käsi tegutseb“

Eesti koomiksi ajaloos on Olimar Kallas (1929-2006) ületamatu tähtsusega isikuks. Seda enam, et ta joonistas koomikseid juba ajal, mil need ei olnud kirjandusliku žanrina sugugi veel nii populaarsed kui tänapäeval.

Olimar Kallase esimene koomiksiraamat, mis sisaldas kolme lugu, ilmus 1979. aastal ning läbi järgnevate kümnendite lisandus lugusid veel viis. „Parem käsi tegutseb“ on neist eelviimane ja kuulub samuti nn Kiviküla-koomiksite sarja. Kõigis neis lugudes seikleb sõprade nelik – ulmekirjanik Ulmik, insener Noonius, mardikateuurija Tundel ja ameteid vahetav keigarlik Kraaps. Nende kõrval on läbivad tegelased veel sulid Pontšik ja Beebilõug koos oma bossi Krahviga, teise planeedi Malakamaa teadlane Munapea ja lumeinimene Li. Kõik kaheksa selle sarja koomiksit on ilmunud ühiste kaante vahel raamatus „Kogu lugu“ (Jutulind, 2006).

Loos „Parem käsi tegutseb“ on Munapea asunud elama uhkesse villasse Kivikülas, kuid Malakamaa valitsejanna Parem Käsi on ta üles leidnud ja kavatseb jooksiku jõuvõtteid kasutades koos tema suurte teadmiste ja varandusega tagasi viia ning koduplaneedi (loe: oma isiklike plaanide) teenistusse sundida. Kuni Munapea on oma villas pantvangis, palkab Parem Käsi sulid Pontšiku ja Beebilõua oma teenistusse ning toime pannakse suured röövid juveeliäris ja pangas. Munapeal aga vahepeal õnnestub põgeneda kavaluse ja salajase väljapääsu abil… Üksteise ületrumpamisi ja ootamatuid süžeepöördeid jagub igale leheküljele, tempo ei aeglustu hetkekski. Loo lõpuks on pea kogu sarja tegelaste seltskond jälle koos ja omavahelised arusaamatused saavad lahti harutatud.

***
Ilmunud: Kupar, 1995; Jutulind, 2006

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga