Cath Crowley „Sõnad sügavas sinises“

Lugu on iseenesest lihtne, räägib kahest noorest – Rachelist ja Henryst, kes on parimad sõbrad. Kuid nagu tihtipeale sedalaadi sõprusega juhtub, on Rahelil noormehe vastu tunded, millest ta rääkida ei suutnud. Seetõttu jätab Rachel Henry lemmikraamatu vahele kirja, milles avaldab armastust, ootuses, et noormees hommikul vastab.

Kuid hommikul hoopis teistsuguse sisuga sõnumit saades eeldab Rachel, et tunded on tagasi lükatud ja valik hoopis teise neiu kasuks tehtud. Samal ajal tuleb Rachelil teise linna kolida ja vaikus jääb nende vahele püsima kolmeks aastaks, kuni neiu tagasitulekuni.

Vahepeal on mõlemad elanud oma elu. Rachelil on noormees tekkinud ja tema vend on õnnetutel asjaoludel hukkunud. Ka Henryl pole kõik korras – ta on kokku-lahku suhtes Amyga, kes ta lõpuks maha jätab. Lisaks plaanitakse maha müüa ka Henry perekonnale kuuluv ja kõigi jaoks väga armsaks saanud raamatupood.

Kui Henry ja Racheli elud taas ristuvad, tuleb mõlemal klaarida segadusi, lõpetada salatsemine, jõuda endas lõpuks selgusele, mida kumbki elult tegelikult soovib ja siis otsustada, kas nad lähevad edasi koos või eraldi.

Muhe ja soe raamat sõprusest, armastusest, pettumusest, arusaamatustest ja leinamisest. Loost ei puudu ka rivaalitsemine, armukolmnurk. Väga eredalt paistab silma tegelaste (ja autori enda?) armastus raamatute vastu. Peaaegu igal tegelasel on selles raamatus omaenda kirjanduslik eelistus: kes armastab luulet, kes noortekaid, kes klassikat. Väga tihedalt oli siia pikitud erinevate teoste pealkirju. Lugedes võid avastada end nii mõnigi kord mõne tundmatu raamatu pealkirja „guugeldamas“.

Cath Crowley „Sõnad sügavas sinises“ on pälvinud mitmete Austraalia kirjandusauhindade tunnustuse.

***
Ilmunud: Rahva Raamat, 2019
Tõlkinud: Bibi Raid

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Diana Taukul
Pirita raamatukogu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga