R. J. Palacio “Auggie & mina. Kolm lugu “Ime” tegelastest”

“Auggie & mina” toob lugejani kolm juttu R. J. Palacio populaarse teose “Ime” tegelastega. “Ime” räägib loo kümneaastasest Auggie Pullmanist, kes sündis moonutatud näoga, mis on seni tal koolis käimist takistanud. Nüüd püüab ta Beecheri erakooli viiendas klassis hakkama saada. “Auggie & mina” jutud ei ole eellood ega järjed. Auggie on neis vaid kõrvaltegelane.

Esimene jutt “Juliani peatükk” räägib Auggie kiusaja Juliani loo. Miks poiss selline on? Kas teda saab pidada „pahaks poisiks“ tema kiusamise pärast? Äkki suudab ta end parandada? On ju temagi lihtsalt väike poiss. See jutt ei anna Juliani tegudele õigustusi, vaid avab põhjuseid, miks üks laps teise vastu pahatahtlik võib olla.

Teine jutt raamatus on „Pluuto“, kus oma loo räägib Auggie vanim sõber Christopher, kes kolis minema mitu aastat enne „Ime“ sündmusi. Christopher ja Auggie kohtusid imikutena, sest nende vanemad on sõbrad. „Pluuto“ tegevus algab hetkest, mil Christopheri ema ütleb poisile, et Auggie koer Daisy on surnud. See toob poisile meelde Auggiega veedetud aja. Peatükid minevikus juhtunust vahelduvad selle päeva juhtumistega. Christopher meenutab, kuivõrd keeruline on olla erilise poisi sõbraks.

Kolmas jutt „Shingaling“ on kirjutatud Charlotte´i vaatepunktist, kes on ainus tüdruk, kelle koolidirektor Auggiet abistavate õpilaste hulka valis. Charlotte ei tee küll Auggiele liiga ja on tema vastu sõbralik, kuid hoiab tast ikkagi eemale. Tema loos näeme, kuidas möödub neiu enda õppeaasta Beecheri koolis. Charlotte’i loo keskmes on sõprade leidmine ja kaotamine. Samuti on tema elus tähtsal kohal tantsimine.

„Auggie & mina“ kolm juttu loovad tausta „Ime“ tegevusele. Need näitavad, et ükski olukord ja inimene ei ole mustvalgena hinnatav, vaid kõik on palju mitmetahulisem. Keegi ei ole täiesti hea või täiesti halb. Elu on täis pooltoone.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2016
Tõlkinud: Hels Hinrikson

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER.
Loe e-raamatukogust ELLU.


Stiina Sild
Kalamaja raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga