Philip Ardagh “Tove Janssoni Muumioru maailm”

Philip Ardagh on inglise lastekirjanik, kes Muumitrollide lugudest lummatuna kirjutas nii selle sarja tegelastest kui ka nende loojast Tove Janssonist väga kokkuvõtliku ja sisuka raamatu. Sellesse raamatusse on põhjalikult kogutud kokku info absoluutselt kõigi Muumioru tegelaste kohta, näiteks saame teada, kes on koduvanad, filifjonkad, mymlad, pumpsud, hatifnatid, pleektatsud, nähtamatud karihiired ja see, kes elab nõudekapi all. Lisaks leiame siit palju joonistusi, fotosid ja juttu Tove Janssoni enda elust.

See on niisugune raamat, mis sobib muumihuvilistele lastele, aga kindlasti sama hästi ka täiskasvanutele, kes tunnevad huvi Tove Janssoni loomingu ja ennekõike Muumioru tegelaste vastu.

Raamatu autor leiab: “Täiskasvanud lugejaid rõõmustab maailm, kus pole kullakamakatele paremat paika kui lillepeenra äärises, kus jõulupuu täht sobib suurepäraselt medaliks vapruse eest ja kus abistava käpa ulatamine on tähtsam kui suurimatest suurimad rubiinid.” (lk 6)

Mõned katkendid-mõtteterad ka raamatus tsiteeritud erinevatest muumiraamatutest:

* “Muumitrolli ema ja isa tervitasid kõiki nende sõpru samasugusel tasasel moel, tehes üles veel ühe voodi ja kattes söögitoa lauale veel ühe koha.” (lk 13)

* “Läänes laius meri; idas voolas jõgi silmusena ümber Üksildaste mägede; põhjas laiusid roheliste vaipadena suured metsad ja lõunas tõusis Muumitrolli korstnast suitsu, kuna Muumimamma valmistas seal hommikusööki.” (lk 18)

* “Kõik on väga ebakindel ja see mind just rahustabki.” (lk 108)

* “Maailm on täis suuri, silmapaistvaid asju selle jaoks, kes on nendeks valmis.” (lk 222)

***
Ilmunud: Sinisukk, 2017
Illustreerinud: Tove Jansson
Tõlkinud: Anna-Liisa Tiisma

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga