Kätlin Kaldmaa „Halb tüdruk on jumala hea olla“

/…/ „Tahad, lähme ringi luusima?”

Tahan. Ühe raksuga on minust saanud halb tüdruk. Tuleb tunnistada, et halb tüdruk on jumala hea olla.” (lk 129)

***

Kätlin Kaldmaa raamatut lugedes meenub küllap paljudele täiskasvanutele omaenda lapsepõlv. Mängisime õues, turnisime puu otsas, suusatasime, lugesime raamatut, kolasime ringi keelatud paikades jne. Erinevalt tänapäeva lastest või vähemalt osadest neist – ei istunud tollal lapsed teleka ees ega teadnud arvutitest ja muudest elektroonilistest vidinatest tuhkagi. 

Raamatu minategelane on 11-aastane Li, kes oma noorema õe ja vennaga ning naabripoiss Taaviga seiklevad koduümbruse metsades ja jõe ääres ning teevad natuke ka pahandusi (mitte tahtlikult).

Raamatus on kaheksateist paraja pikkusega seiklusrikast juttu. Need on lood lastest, kes peavad üksi hakkama saama ja oma päevi tegevustega täitma, kuna vanemad käivad tööl. Mõni päev möödub neil õnnelikumalt kui teine, kuid sündmused on ikka humoorikad ja samas ka õpetlikud. Just niimoodi nad kasvavadki julgemaks ja iseseisvamaks. Igal juhul hea raamat ning väike nostalgialaks!

Kätlin Kaldmaa oskuslikku keelekasutust, mis pinevatel hetkedel muutub kohati napiks, aitab veelgi enam mõjule raamatu kujundus ja illustratsioonid. Raamat on pälvinud Hea Lasteraamatu 2016 tunnustuse.

***
Ilmunud: Varrak, 2016
Illustreerinud: Jaan Rõõmus

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Rena Jaanhold
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga