Sarah Crossan „Kuutõus“

Raamatu peategelase Joe Moon´i perekonnaga on lood keerulised. Isa ei ole, ema on sõltlane ning vanem vend Ed istub juba kümme aastat vanglas ning nüüd on talle määratud surmanuhtlus. Joe otsustab kodust Arlingtonist lahkuda ning minna Texasesse, et veeta oma vennaga tema viimased nädalad. Nad pole üksteist näinud kõik need kümme aastat. Seega on jäänud küsimata paljud küsimused ning rääkimata mitmed jutud.

Raamat on silmapaistev juba selle poolest, et kirjutatud luulevormis. Igal leheküljel on teksti vähe, just nagu luuletuste puhu, kuid tekst ise siiski rangelt luulevormi ega värssi ei järgi. Raamat sobib lugemiseks ka neile, kes paksude raamatute ja tiheda teksti lugemist väga ei armasta. Jutt kulgeb ladusalt ning lugemine läheb kiiresti.

Romaanis vahelduvad praegune tegevustik, mil Joe Texases viibib, tema mälestustega lapsepõlvest, kus Ed mängis väga olulist rolli. Lugu on sisult kurb ja mõtlemapanev – keerulised peresuhted, ebaõiglus ning lootuste purunemine. Lisaks küsimus, mis Ediga tegelikult kümme aastat tagasi juhtus? Mis tunne on külastada pereliiget teades ette, et varsti ta sureb? Jutustusest ei puudu ka armumine, kuid see pole siinses loos peamine ega kõige tähtsam. Armastuse temaatika toob sündmustikku natuke helgust ja lootust paremale tulevikule.

Hea, omapärase stiiliga noorteromaan, mis tegelikult sobib väga hästi ka täiskasvanutele.

***
Ilmunud: Varrak, 2020
Tõlkinud: Kristina Uluots

Leia raama e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga