Julius Oro “Muna”

“Muna” on raamat, mida mäletavad oma lapsepõlvest kindlasti paljude põnnide emad-isad. “Muna” esmatrükk ilmus tegelikult juba 1938. aastal, kuid uue kuju ja kunstnik Lilian Härmi illustratsioonidega ilmus raamat aastal 1975. Raamatust on välja antud mitu kordustrükki.

Raamatu peategelane on väike Aino, kes elab koos oma emaga. Neil on koer, kass ja vana kirju kana. Ühel päeval muneb kana muna ning kuigi kassi arvates ei kõlba see üldse süüa, viib Aino muna tuppa emale. Ema keedab muna ära ja Aino istub õues pingile, et seda sööma hakata. Ta annab oma munast tükikese nii kassile kui koerale ja mõlemale maitseb see hästi. Kui aga Aino korraks tuppa ema juurde läheb, kahmab harakas pooliku muna endale ja lendab sellega minema. Nüüd on Aino väga õnnetu. Õnneks leidub murele lahendus ja tüdrukukese rõõmus meel tuleb peagi tagasi.

Tegemist on lihtsa looga, mis sobib kõige väiksematele ettelugemiseks. Kuna raamat on trükitähtedega, saab selle abil hästi ka iseseisvat lugemist harjutada. Väga palju annavad loole juurde Lilian Härmi imeilusad pildid. “Muna” on armas ja südamlik, nostalgiahõnguline raamat, mida soovitaks kindlasti väikelaste vanematele, kes otsivad lapsele sobivat lugemisvara.

***
Ilmunud: Ühinenud Ajalehed, 2015; Post Factum, 2017
Illustreerinud: Lilian Härm

Leia raamat e-kataloogist ESTER – 2015, 2017


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga