Peter Brown „Pöörane robot“

Raamatu peategelaseks on, nagu pealkirigi vihjab, robot. Nimelt robotitüdruk, kes väljalülitatuna ning kasti pakituna ulbib laevahuku järel üksikule saarele. Saarmad lülitavad ta sisse ning robot palub end kutsuda Roziks. Saarel kihab elu, see on koduks erinevatele loomadele, kes alguses robotit kardavad. Robotitüdruk ise on samuti esialgu hädas saare eluga, kuid pikapeale õpib tänu oma programmeeritusele ümbrust jälgida ning nähtut analüüsida sulanduma saare elusse. Eriti suure sõpruskonna omandab ta, kui õnnetu juhuse läbi peab lapsendama hanepoja. Robot õpib tema eest hoolitsema, sõprussuhteid looma ning ka abi küsima. Ühel päeval aga peab Roz silmitsi seisma oma päritoluga.

Raamatu lugemine tekitab küsimusi seoses roboti võimekusega  erinevateks tunneteks nagu andestamine või armastamine. Hoolimata masina tehislikkusest tundub ta kiiresti omandavat inimlikke omadusi, paljuski just teisi jälgides. See on lugu sellest, kuidas loodus kohtub tehnoloogiaga. Autor kirjeldab lastesõbralikus stiilis looduses toimuvat – aastaaegade vaheldumist, loomade elu, aga ka surma. Lugu tuletab meelde, et sõpruses ning koostöös peitub jõud. Tasakaaluna tuuakse välja ka tehnoloogilise maailma tundetus ning külmus.

“Pöörane robot” sobib lugemiseks nii suurtele kui väikestele ning kindlasti paneb mõtlema tehisintellekti temaatika üle.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2016
Tõlkinud: Jaan Sudak

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga