Ilmar Tomusk „Päiksemetsa vanadekodu kriminalistid“

Ühes peres koos üles kasvanud nõbude Piia ja Mati, hüüdnimedega Kribu ja Krabu seikluste viimane raamat. Kribu ja Krabu on juba vanaks saanud, lausa 91-aastaseks. Nüüdseks ammu pensionil kriminaalpolitseinik Mati Lindpere veedab oma vanaduspõlve Peipsi lähistel asuvas Päiksemetsa vanadekodus. Alaliseks seltsiliseks on tal toakaaslane, 87-aastane Artur. Ühel päeval aga viiakse Artur uue ravimi võtmise tagajärjel haiglasse. Lisaks on vanadekodusse tööle asunud uus arst ja hooldaja, kes mõlemad tunduvad Matile kahtlased. Krapsakas vanahärra otsustab hakata asja uurima. Ootamatu abilise leiab ta Piia näol, kellest sai täiskasvanuna keemik kohtumeditsiinilaboris ning kes on nüüd Mati teadmata samasse vanadekodusse elama asunud. Siin läheb Piia kriminalistika- ja keemiaalaseid teadmisi kohe vaja.

Missuguse lahenduse saab kahtlase haigestumise uurimine?. Kes on uus arst ja hooldaja? Ja mis sai vanast hooldajast? Noored lugejad saavad ka teada, millist rolli mängib asjaolude arengus üks suupill…

I. Tomuski raamatutele omaselt on seegi vahva ja hoogne lugemine. Hea raamat, tuletamaks lastele meelde, et vanad inimesed ei ole alati aeglased ega mõistmatud. Pigem on nad just tänu oma elukogemusele teatud valdkondades noortest terasemad. Vanadekodu tegevuspaigana on üpris eriline valik lastekirjanduses; vaimustavad on ka tegelaskujud ning keskkond, kus tegevustik mitme põneva süžeepöördega aset leiab.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2018
Illustreerinud: Hillar Mets

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga