Henno Käo “Kui mind üldse olemas ei oleks”

Selle raamatu esmatrükk ilmus 1986. aastal ja seega on raamat võib-olla tuttav nii mõnelegi praegusele lapsevanemale. “Kui mind üldse olemas ei oleks” sisaldab lühikesi, naljakaid ja fantaasiarikkaid jutustusi. Suurem osa neist räägib sellest, mida minategelasest laps teeks, kui ta keegi või miski oleks. Näiteks: “Kui ma muinasjutt oleksin”, “Kui ma unenägu oleksin”, “Kui ma pimedus oleksin”, “Kui ma kilomeeter oleksin” või “Kui ma kadunud kustukumm oleksin”. Sekka ka mõned natuke mõtlikuma tooniga lood nagu “Päkapikk” või “Minek”.

Raamat sobib lugemiseks eriti hästi algklassiealistele lastele. Muidugi võib neid lugusid ka juba koolieelikutele lugeda, kuid jutukogu mõnus huumor on arusaadavam ilmselt siiski juba kooliskäijatele.

Mõned katkendid raamatust:

“Kui ma muinasjutt oleksin, ei täidaks kuldkalake kolm soovi. Kuldkalake täidaks umbes viiskümmend kaheksa soovi. Või parem juba sada.” (lk 9)

“Kui ma pimedus oleksin, läheksin nendest tubadest üldse minema, kus lapsed üksinda magama peavad. Läheksin minema ja võtaksin kõik need kollid ja krõllid ja muud tondid kaasa. Ja topiksin külmutuskappi. Las nad seal siis külmetavad ja pugivad viinereid! Las nad seal siis uuristavad juustusse auke.” (lk 19).

“Neljapäeva öösel saaksid kõik tolmurullid teises toas riidekapi all kokku. Viimane kui üks. Siis toimuks suur koosolek. Üks vana ja paks tolmurull peaks kõnet. See oleks tolmurullide kuningas. Kuningas räägiks, et tolmuimeja on meie kõige suurem vaenlane. Ja et selle vastu tuleb kõigest jõust võidelda.” (lk 52).

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 1986; Avita, 1999
Illustreerija: Henno Käo

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1986 1999


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga