Valija Zinck „Draakoni valgus“

Berliini tornmajas elava 12aastase Janka ja temast paar aastat vanema venna, arvutimänguprofi Johanni seiklused valge draakoni Kurmo ja tema perenaise päästmise nimel teevad teises raamatus üha võimatumaid käänakuid.

Esimeses raamatus „Draakoni ärkamine“ sattus laste altkorruse naabri proua Tossilo kätte eksikombel muna, millest koorus draakon. Lapsed aitasid looma eest hoolitseda ja teda varjata. Peagi selgus, et haruldust jahib energiakontsern, lootes draakoni näol enese valdusse saada lõpmatu energia allika. Kurmo päästmise nimel peidavad lapsed draakoni, naabriproua ja endidki Johanni leiutatud „ruumimise“ abil kohta, kust keegi ei tohiks osata neid otsida – arvutimängu.

Raamatu „Draakoni valgus“ tegevus toimubki suuremalt jaolt arvutimängus nimega Secret Silence. Janka ja Johann on küll tagasi oma kodus pärismaailmas, kuid draakon Kurmo ja proua Tossilo jäid mängu sisse peitu. Pahad ärihaid on aga ometi kuidagi Kurmo jälje üles võtnud…

Selgub ka, et arvutimängud suudavad ise endasse uusi tsoone luua ning mängu tegelased võivad osutuda salakavalalt riuklikeks. Saa siis aru, kes on hea ja keda mitte usaldada. Samas peavad mängud ise tõrjuma võõraid sissetungijaid, kes nende piksleid varastavad või graafikasse teise mängu elemente häkivad. Mängukeskkonda sattunud inimlaste tervisele on sealt tagasi välja tulek lausa ohtlik. Teisalt on ohtlik ka liiga kauaks mängu sisse jääda, nimelt hakkavad siis mälestused tuhmuma ja kaob ajataju.

Kas valge draakon pääseb tagasi või peabki end varjama jääma? Kust ta üldse pärit on? Kas lapsed saavad võitu suurest firmast ja selle võimujanusest juhist pärismaailmas? Kelle kasuks lõpeb võidujooks mängudes ja päriselus?

Raamatut saab lugeda mitut moodi: niihästi hoogsa ja põneva seiklusena kui ka allegoorilise teosena. Janka ja Johanni seiklused panevad arutlema nii päris- kui digimaailma ohtude üle. Ühtlasi on see üks vähestest juturaamatutest, mis nii ülepea seikluslikku arvutimängude maailma sukeldub. Et põnevusest täit mõnu tunda, tuleks lugeda kõigepealt esimest osa „Draakoni ärkamine“, mida on tunnustatud „Hea lasteraamat 2019“ tiitliga.

***
Ilmunud: Karrup, 2020
Illustreerinud: Annabelle von Sperber
Tõlkinud: Eve Sooneste

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga