Trudi Trueit “Nebula saladus”

Kujutage ette kooli, kus õppides on iga päev nagu põnev seiklus! Päeviku asemel on õpilastel tahvelarvuti ja õpilaspileti asemel paberõhuke kõrgtehnoloogiline käevõru. See tagab sissepääsu kõikidesse kooli ruumidesse (mõistagi neisse, kuhu õpilastele on sisse pääsemine ette nähtud) ja ühtlasi hoiab pilku peal õpilase tervisenäitajatel. Kodutöid antakse teha küll palju, kuid needki on ülipõnevad. Praktikatunnid toimuvad liitreaalsusega saalis ja harjutusväljakutel. Ikka selleks, et õppimine annaks oskuse hakkama saada reaalsetes ekstreemsetes olukordades, millesse kooli õpilased hiljem väljaõppinud „avastajatena“ võivad sattuda.

Sellesse kooli, Avastajate Akadeemiasse ei ole lihtne sisse saada – pead olema igal alal parimatest parim. Koolis õpib vaid mõnikümmend last üle kogu maailma ja asjaolu, et kellegi vanemad, tädi või vend on ka seal varem käinud, ei anna mingit eelist õpilaste nimekirja pääsemisel.

Peagi 13aastaseks saav Cruz on õnneseen, sest on äsja kätte saanud kirja koolikutsega. Cruzi vanemad olid kord sama kooli õpilased, kuid aastaid tagasi hukkus tema ülisalajase teadustööga tegelenud ema seal labori plahvatuses. Selgub, et mineviku varjud sirutuvad ka Cruzi kohale: keegi üritab iga hinna eest teda koolist eemal hoida. Juba esimeste õppenädalate jooksul satub poiss päris suurde ohtu.

See on just õige raamat kõigile seiklejahingega teadmishimulistele tulevastele avastajatele. Seda enam, et mitmed raamatus kirjeldatud leiutised on inspiratsiooni saanud juba päriselt olemas olevatest teadustöödest. Väikese tutvustuse nende kohta leiab raamatu lõpust.

Millised uued seiklused ootavad peategelast Cruzi ja tema sõpru ekspeditsioonil uurimislaevaga, saab lugeda sarja järgmisest osast „Pistrikusulg“. Avastajate Akadeemia sarjal on isegi oma ingliskeelne veebileht Explorer Academy, kust leiab samuti palju põnevat avastamist.

***
Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2020
Illustreerinud: Scott Plumbe, Antonia Javier Caparo (kaanepilt)

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga