Kristiina Kass “Peeter ja mina”

Kristiina Kass on 1970. aastal sündinud eesti lastekirjanik, kes on avaldanud mitmeid toredaid lasteraamatuid. Nendest viis esimest on ta ise illustreerinud: “Kasper ja viis tarka kassi“, “Käru-Kaarel“, “Samueli võlupadi“, “Petra lood” ning “Peeter ja mina”. Kristiina Kass elab Soomes ja ta on ka tõlkinud soome keelest tuntud Soome lastekirjanike Sinikka ja Tiina Nopola kirjutatud raamatusarja “Risto Räppar“.

“Peeter ja mina” on Kristiina Kassi raamatutest üks lõbusamaid. Siin on tegelasteks esimese klassi tüdruk Inge ja tema suur vend Peeter, kes pidevalt koos pahandustesse satuvad. Nad keeravad näiteks isa kella naljapärast valeks, nii et isa hommikul sisse magab, ja püüavad emale emadepäevaks kooki teha, aga see läheb täiesti untsu. Paljudes lugudes juhtubki nii, et lastel tuleb mingi hea mõte – näiteks hakata ise pulgakomme tegema või arsti mängima –, aga lõpuks läheb asi käest ja välja kukub hoopis pahandus. Mõned pahandused on üsna suured ja isegi ohtliku loomuga, mille puhul tuleks lugejat hoiatada, et ta neid järele kordama ei hakkaks. Näiteks võiks tuua loo sellest, kuidas tüütu ja piriseja naabripoiss Argpüksi-Aadu indiaanlaste mängimisel tooli külge kinni seoti, tema suu teibiga kinni kleebiti ja ta siis tükiks ajaks sinna unustati. Päriselus võiks niisugune tükk päris kurvalt lõppeda…

Õnneks on enamik teisi Peetri ja Inge pahandusi kergemat ja süütumat laadi ja nalja saab laste tegemistele kaasa elades kõvasti. Raamat on lahe lugemine juba koolieelikutele, kindlasti aga ka algklassiealistele lastele.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2009, 2012, 2016, 2019
Illustreerinud: Kristiina Kass

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 2009 2012-2019


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga