Heljo Mänd „Sügise süda“

Nagu pealkirigi viitab, sisaldab Heljo Männi luulekogu „Sügise süda“ luuletusi sügisest. Luulekogus on kokku 36 luuletust, aga sellest numbrist ei maksa lasta end heidutada, sest luuletused on lühikesed. Luuletusi ilmestavad illustraator Marja-Liisa Platsi lustakad joonistused.

Luuletused on järjestatud vastavalt nimetatud aastaaja kulgemisele. Kogumik algab luuletusega „Suve äralend“, mis kirjeldab suve lõppemist ja sügise algust. Järgnevad luuletused kooliminekust, ilmade halvenemisest, mardipäevast ja talve saabumisest, mis nii sügisele kui ka luulekogule punkti paneb.

Nagu sügis, mis on väga muutliku näoga, on ka kogumikku koondatud luuletused meeleolult erinevad. On kurva alatooniga luuletusi, mis räägivad sügisega seotud nukratest seikadest nagu närtsivad lilled, lõunasse lendavad linnud (vt luuletused „Septembri pääsukesed“ ja „Talvehirm“) ning üha külmemaks ja sombusemaks muutuvad ilmad. Huvitav fakt: udu mainitakse selles luulekogus päris tihti.

Siiski pole kõik luuletused kurvad, sest sügise juures on ka mitmeid toredaid asju. Sügis on ütlemata värvikirev – sellest räägivad näiteks luuletused „Sügise kirjad“, „Küllakutsuja“, „Kitarrimängija“ ja „Sügise rõõmuhüpe“. Sügis seostub ka vahvate sündmustega nagu kooliminek või mardipäev (vt luuletus „Lähme, lööme!“ või „Elevandid“). Ka huumorit pole autor unustanud, seda jagub täpselt parasjagu. Siinkohal võiks välja tuua luuletused „Mulla pahameel“, „Vihm ja mina“ ning „Koolipliiats“.

Luulekogu võib soovitada lugejale, kellele meeldib loodusluule. Aga ka neile, kellel on vaja näiteks mõni luuletus pähe õppida, sest kogumikus esitatud luulepalad on lühikesed ja riimuvad. Kui sügis pole sinu lemmikaastaaeg või kui soovid ka teiste aastaaegade kohta Heljo Männi luuletusi lugeda, siis sarnased luulekogud on veel: „Kevade reklaam“, „Talve top“ ja „Suve suurmüük“.

***
Ilmunud: Eesti Ekspressi Kirjastus, 2008
Illustreerinud: Marja-Liisa Plats

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Mai Raet
Tallinna Keskraamatukogu eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga