Katrin Väljataga „Ümarmudil otsib kodu“

Väga ilusa kujundusega raamat, mis lausa kutsub lugema. Raamat on ka põnev, seikluslik ja hariv ning annab hulgaliselt teadmisi Läänemerest ja selle asukatest. Lihtsal ja lapsepärasel viisil viiakse meid ümarmudila maailma. Saame teada, kuidas on võõrliik ümarmudil sattunud Läänemerre ja mil viisil on ta kohanenud siinse olustikuga.

Raamatu peategelaseks on ümarmudilamaim, kes elab Mustas meres. Ühtäkki satub ta aga vastu oma tahtmist suure kaubalaeva mahutisse, mis viib ta Läänemerre. Algabki kalakese suur seiklus. Ta satub kohta, kus ta kedagi ei tunne ja kus kõik on talle võõras. Ometigi on tal tarvis omale uus kodu leida. Nõnda ringi rännates kohtub ta paljude mereloomade ja -lindudega. Osad neist on sõbralikud, teised mitte. Nõnda tutvub ümarmudil oma teekonnal lõhe Indrekuga, vesikirp Sirkuga, viiger Vikiga, pringel Prilluga ja merikilk Satuga, kes paneb ümarmudilale nimeks Ülo. Tema teele satuvad veel merikotkas, kormoran ja kalakajakad. Lõpuks saab raamatu peategelane Ülo kokku ümarmudil Melaniaga ja leiabki kodu.

Ühtede kaante vahele on põimitud nagu kaks raamatut. Üks on vahva juturaamat ümarmudila seiklustest ja teine on teaduspõhine kirjeldus Läänemere elanikest koos piltidega, mis on lisatud iga peatüki juurde.

Raamat on valminud Eesti Meremuuseumi 85. sünnipäevaks. Raamat valiti 2020. a 5 kauneima Eesti lasteraamatu hulka ja pälvis 2020. a Hea Lasteraamatu tiitli.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2020
Illustreerinud: Anu Kalm

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Kersti Jürimaa
Männiku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga