Maarja Kangro “Isa kõrvad”

“Isa kõrvad” on kirjaniku ja luuletaja Maarja Kangro teine lasteraamat (esimene oli 2006. a ilmunud “Puuviljadraakon“). Tegemist on raamatuga, mis sobib hästi nii ettelugemiseks koolieelikutele, iseseisvaks lugemiseks algklassilastele kui ka päris täiskasvanutele – viimased leiavad sellest kuhjaga head huumorit ja küllap noogutavad pead mitmete seal ettetulnud olukordade peale.

Raamatus on kokku kuus juttu. Kõik lood on õpetlikud, aga seda kõige paremas ja humoorikamas mõttes. Näiteks räägib esimene lugu “Kohvikus” sellest, kuidas ema ja poeg koos kohvikusse lähevad. Ema küsib lapselt, mida too süüa tahab. Ja siis läheb lahti… Tuuakse lihapallid – ei sobi, ei maitse! Poiss nõuab spagette. Tuuakse spagetid – kaste on vastik, tahaks hoopis salatit! Ja pitsat! Mitte ükski toit poisile ei kõlba ja vaene ema peab need kõik ise ära sööma. Aga tema kannatusel on ka piirid. Ja rahakotil samuti.

“Mörisejad” on samuti vahva lugu, mille algus on küllap tuttav paljudele lastega peredele. Ühes peres elab tüdruk, kellele sugugi ei meeldi, kui tema vanemad omavahel suurte inimeste jutte räägivad. Talle tundub, et tema enda jutud ja mängud on palju huvitavamad. Eriti meeldib talle selline mäng, et ema on koletis ja isa notsu. Nii käsib ta emal kogu aeg koletise kombel möriseda ja isal röhkida nagu notsu. Selline mäng kestab lõputult. Kui ema ja isa püüavad midagi omavahel rääkida, hakkab laps röökima, nii et maja väriseb. Aga kui mäng on kestnud juba nädal aega järjest, ei oskagi ühel hetkel vanemad enam inimkeeli rääkida. Nad pannakse loomaaeda ning laps jääb üksi.

Ka teistes lugudes puutume kokku olukordadega, mis algavad üsna igapäevasel viisil ja mingist rumalast käitumisest ning siis ühel või teisel viisil “üle võlli” lähevad. Näiteks jutus “Paks tädi” teeb laps valjuhäälselt märkusi enda ees kõndiva koguka tädi kohta. Tädi aga osutub inimsööjaks ja asub last taga ajama. Loos “Tublid püksid” viskab tüdruk oma püksid aknast välja, kuna on otsustanud ainult kleite kanda. Hüljatud püksid aga asuvad tegutsema ja saavad väga edukaks. Sama ei saa kahjuks öelda tüdruku kohta.

“Isa kõrvad” sai ka 2020. aasta Hea Lasteraamatu tiitli. Heade lasteraamatute nimekirja koostatakse Lastekaitse Liidu ja Lastekirjanduse Keskuse eestvedamisel alates aastast 2009. 

***
Ilmunud: Nähtamatu Ahv, 2020
Illustreerinud: Kirke Kangro

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga