Johanna-Iisebel Järvelill „Sõõm metsaõhku: metsalood“

Loodusest inspireeritud metsalood ei ole puhas teadmiskirjandus ega ka päris väljamõeldis. Vaatamata sellele, et lugude süžeeks on mõtisklused looduse üle ja et noor lugeja siiski saab teadmisi mitmete looma-, linnu- ja putukaliikide kohta, on see raamat hoopis emotsioonidest. Autor kutsub lugejat kaasa meelerännaku radadele: „Kui sa saaksid end kujutleda loomaks, siis kes sa sooviksid olla?“ (lk 14) või „Kas sa tahaksid koos minuga kõndida teel, mis kulgeb mööda värve ja tundeid?“ (lk 40). Lugedes lausa tunned, kuidas olek muutub rahulikuks ja lõdvestunuks. Veel mõnusam on neid jutte kuulata, panna silmadki kinni: see võimalus on olemas raamatu päris oma veebilehel https://lunelukas.com/.

Koos raamatu lugudega õpib märkama suurt, tillukest ja silmale nähtamatutki. Õpib mõistma kui värviline ja mitmekesine on ümbritsev maailm ja kuidas see on pidevas muutumises. Õpib märkama ettemääratust ja juhuslikkust looduse ja elu ringkäigus, ümbritsevast osa saama ja osa olema.

„Sõõm metsaõhku“ on imekaunis loodusraamat unistajatele. Koos autori ja enda kujutlusvõimega saab võtta ette seenelkäigu või täheruumis purjetamise, olla suur tamm või tibatilluke sipelgas. Hea tuju ja tüüne enesetunne jääb alles veel tükiks ajaks pärast raamatu sulgemist. Illustratsioonidel on selles raamatus väga oluline osa: neisse süvenemine viib omakorda kaasa uutele imelistele rännakutele pildimaailmades.

Raamat sobib ette lugemiseks juba päris väikestele, aga oma iva võib siit leida igas vanuses lugeja. Raamatut saab nautida nii silmadega (paberkandjal) kui kõrvadega (audioraamatuna), lisaks ka inglise keeles. Audioraamatu teksti loeb Janek Sarapson, aga lugude helitausta on loonud Brasiilia muusik Eduardo Agni.

***
Ilmunud: Metsalugu, 2021
Illustreerinud: Laivi Põder

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga