Christine Nöstlinger “Kui mu isa tahtis abielluda Anna Lachsi emaga”

raamatukaas

Raamatu vastu tekitab esmalt huvi juba naljakas kaanepilt, kaks mossis nägudega last istumas seljaga teineteise poole ning õndsate nägudega vanemad taamal basseinis. Jutustus osutuski just selliseks lõbusaks lugemiseks, nagu kaanepilt seda ennustas. Samas ei jäänud puutumata ka tõsised teemad, mida tuntud Austria päritolu autor Christine Nöstlinger ikka oma raamatutes tavatseb kasutada. Siinjuures tasub meenutada näiteks tema üht populaarseimat teost “Vahetuslaps“, kus pere maadleb eksikombel neile saadetud vahetusõpilasega.

11-aastase Corneliuse vanemad on lahutatud, ta elab koos isaga suures majas ning kohtub vaid harva oma emaga, kes töö tõttu suure osa ajast hoopis teises riigis elab. Ühel päeval teatab isa, et ühe tema kolleegi tütar tuleb Corneliuse klassi. Ta palub poisil tüdruku eest veidi hoolitseda ja vaadata, et see hästi kohaneks.

Cornelius jääb nõusse, kuid ei oleks ealeski osanud arvata, et ülesanne nii keeruliseks osutub. Uus õpilane Anna Lachs on nimelt tige ja morn tüdruk, kes tundides sõnagi ei lausu ja Corneliusele tolle sõbralike sõnade peale inetult nähvab.

Poiss on täiesti rabatud, kui klassikaaslase kaudu kuuleb, et Anna kolis koos oma emaga Salzburgist Viini sellepärast, et abielluda siin ühe mehega – nimelt Corneliuse isaga! Isa on hakanud viimasel ajal küll hiljem töölt tulema, kuid on väitnud sealjuures alati, et tööd on lihtsalt niivõrd palju. Nüüd aga tunnistab isa lõpuks üles, mismoodi asjalood tegelikult on. Ta kutsub Corneliuse koos Anna ning tema ema Sabinega veetma ühist nädalalõppu spaahotellis, et üksteisega paremini tuttavaks saada.

Kumbki laps ei taha aga oma vanemate uuest suhtest midagi teada ja nädalavahetus kujuneb parajalt katastroofiliseks. Üks hea asi sealjuures aga siiski juhtub: Cornelius ja Anna hakkavad omavahel suhtlema, esialgu küll ainult selleks, et püüda vanemaid lahku ajada. Aga tasapisi hakkab Cornelius seni jubedana tundunud Annat mõistma. Ta saab aru, et tüdruku jaoks ei olnud lihtne oma kodukohast ära kolida, jätta maha sõbrad ja anda ära armastatud koer. Poisi endagi üllatuseks hakkavad nad sõbrunema.

See on mõnus kerge lugemine, kus peamisteks teemadeks sõprus ja kohanemine uues keskkonnas. Raamatut soovitab ka Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Pegasus, 2020
Tõlkija: Piret Pääsuke

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga