Ilmar Tomusk „Kops läks üle maksa“

Ilmar Tomusk mängib raamatus „Kops läks üle maksa“ eesti keele ja meie kauni emakeele mitmete keeruliste väljenditega. Miks läheb kops üle maksa ja kuidas ta tagasi saab? Mida tähendab, kui süda on täis? Kes teeb pulli ja kuidas saab isa oinaks? Need on ainult mõned üksikud küsimused sellest raamatust, mis on täis meie igapäevaseid väljendeid, aga uue nurga alt.

Seda raamatut võiks kindlasti lastega koos lugeda. See on ette lugemiseks ja ühiselt mõtlemiseks. Lugesin „Kops läks üle maksa“ ette 8- ja 11-aastasele lapsele. Saime koos kõvasti naerda ja pidin pingutama, et seletada mitut väljendit. Jäingi lõpuks nõutuks, miks läheb just kops üle maksa? Kas ei oleks loogilisem, et maks läheb üle kopsu, kui keegi peab üldse su sees kuhugi minema?

Seda raamatut ei soovitaks ehk lapsele üksi lugemiseks anda, sest siis võivad jääda need kavalad ütlemised ja sõnamängud avastamata. Raamat on kindlasti raske mõista, kui keegi ei selgita, mida miski tähendab. Üllatav ei oleks, kui kunagi lõigud sellest raamatust ilmuksid eksamitesse või keeletestidesse. Kavala sõnakorduse abil mängib Tomusk tihti selle eesti keele keerulise võluga kui üks sõna võib erinevaid asju tähendada. Lihtne lugemine see raamat ehk ei ole, küll aga väga rahuldust pakkuv, kui kõik keelt väänavad laused õigesti välja tulevad.


***
Ilmunud: Tammerraamat, 2021
Illustreerinud: Anne Pikkov

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Liine Toomse
Kännukuke raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga