Anton Hansen Tammsaare “Meie rebane: lugu noortele”

Tammsaare on eestlastele tuntud muidugi eelkõige “Tõe ja õiguse” autorina. Tõenäoliselt ei ole väga teada tema noortejutustus “Meie rebane”, kuid seda tasuks kindlasti lugeda nii lastel kui ka täiskasvanutel, tegemist on väga sümpaatse ja huvitava looga lapse ning metslooma sõprusest.

Raamat jutustab metsavaht Kirepist, kes kord metsapõlengu ajal leiab üksiku rebasekutsika ja toob selle oma väikese poja Atsi palvel koju. Rebane saab nimeks Mossa ning kuigi esialgu on ta väga metsik, saavad neist Atsiga tasapisi teineteisele toredad kaaslased. Koer Piitsu võõristab uut looma esialgu väga, kuid peagi harjuvad ka nemad omavahel. Pereisa teeb Mossale kaelarihma ja rebast hoitakse esiotsa ketis, hiljem hakkab Ats temaga ka jalutamas käima. Raamatus on palju huvitavaid sündmusi, mis peres peale rebase võtmist aset leiavad. Rebane kohtub vigastatud varese ja kulliga, teeb majas sees tublisti pahandust ja pääseb mitmel korral keti otsast jooksu.

Lõpp on kahjuks küll kurvapoolne, kuid sellegipoolest tasub raamatut julgesti lugeda, sest üldmulje on ikkagi tore ja pealegi annab lugu huvitava pildi 20. sajandi alguse elust-olust. “Meie rebane” on välja antud omaette raamatuna mitmel korral: 1932., 1948., 1955., 1974. ja 2016. aastal. Lisaks leiab selle ka autori novellikogumikest: „Jutustused I“ (1959) ja kogutud teoste 4. köitest (1979).

***
Ilmunud: Kentaur, 2016
Illustreerinud: Evi Sepp

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1932 1948 1959 1974 1979 2016

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga