J. K. Rowling “Jõulupõrsas”

J. K. Rowling on muidugi tuntuks saanud ennekõike Harry Potteri raamatute autorina, kuid kindlasti tasuks ennast kurssi viia ka tema muu loominguga. Rowlingu lasteraamatutest ilmus 2020. aastal eesti keeles “Ickabog”, 2021 oktoobris ka “Jõulupõrsas”.

Kuigi “Jõulupõrsas” on kuulsatest võlurilugudest hoopis teistsuguse süžeega, leidub siingi päris palju Harry Potteri maailmaga sarnast. Raamatu peategelaseks on väike poiss nimega Jack, kes armastab väga oma vana kaisupõrsast. Ta sai põrsa nii väikesena, et ei osanud veel r-tähte öelda ja nii jäigi põrsa nimeks Põlsas. Põlsas on Jackile suureks lohutuseks, kui tema elus toimuvad mitmed olulised muutused – Jacki vanemad lahutavad, ta kolib oma emaga senisest kodust kaugele ja alustab õpinguid uues koolis. Esialgu näib poiss muutustega üsna hästi kohanevat, aga probleemid tekivad siis, kui ta saab endale kasuisa ja kasuõe Holly. Holly on pahur teismeline, kes ei soovi uuest perekonnast midagi teada ning Jackiga tülitsevad nad omavahel alatasa. Ühe tüli käigus, just enne jõule juhtub Jacki jaoks täielik tragöödia – tema armastatud Põlsas läheb kaduma… Põlsa asenduseks ostetakse teine samasugune, uus ja ilus põrsas, kes aga paraku Jacki jaoks eelmist sõpra sugugi asendada ei suuda.

Jack võtab nõuks, maksku mis maksab, oma kallis sõber üles otsida. Sellel teekonnal tuleb talle appi uus Jõulupõrsas, kes tundub esialgu tüütu, ent tasapisi hakkab üles näitama üha enam vaprust ja muutub üha ustavamaks sõbraks. Vana armsa Põlsa otsimise teekond on pikk, ränk ja ohtlik. Raamat muutubki oluliselt sellest hetkest, mil Jack ja Jõulupõrsas sisenevad Kadunud Asjade Maale, et sealt Põlsast otsida. Kadunud Asjade Maal varitsevad kõikvõimalikud ohud ning õigupoolest ei tohiks Jack kui elav laps seal üldse viibida. Maad valitseb kohutav Kaotaja, kes on paika pannud ranged seadused ja palganud kinni võtma kõik need, kes neid ei järgi. Need, kes tema reeglite vastu eksivad, süüakse lihtsalt ära.

Eesti Lastekirjanduse Keskus soovitab raamatut alates 8. eluaastast. See piirang ei ole lihtsalt niisama, vaid seda tasuks kindlasti arvestada. Kindlasti ei ole tegemist põnni- ega ka mitte koolieelikutele mõeldud raamatuga, sisu võib väikestele lastele olla kohati mõistmatu ja ka hirmutav.

***
Ilmunud: Varrak, 2021
Tõlkinud: Peep Ilmet, Krista Kaer
Illustreerinud: Jim Field

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga