Stephen King “Draakoni silmad”

Stephen King on 1947. aastal sündinud USA kirjanik, kes paistab silma suure produktiivsuse poolest ning paljud tema teosed on hästi tuntud üle kogu maailma. Temalt on ilmunud üle kuuekümne romaani ja üle kahesaja lühijutu. Kingi raamatuid on maailmas müüdud üle 350 miljoni eksemplari ning nende põhjal on valminud palju filme, teleseriaale ja isegi koomiksiraamatuid. Kuigi peamiselt peetakse Kingi ulme- ja õudusulmekirjanikuks, on tema sulest ilmunud tegelikult väga eriilmelisi teoseid, nende hulgas ka vägagi realistliku süžeega õudus- ja põnevusjutte (nagu näiteks “Misery” ja “Dolores Claiborne”).

Ka hiljuti eesti keeles ilmunud “Draakoni silmad”, mis originaalis nägi ilmavalgust 1984. aastal, ei ole nii-öelda traditsiooniline Stephen Kingi romaan. Tegemist on teosega, mille ta kunagi kirjutas mõeldes oma teismelisele tütrele, ja nii võikski see hästi sobida ka nooremale lugejaskonnale. Siiski ei ole “Draakoni silmad” otseselt lasteraamat, vaid pigem Grimmide-laadne muinaslugu. Romaanis on olemas kõik klassikalisele muinasjutule omased jooned: kuningas ja tema kaks poega, kuri võlur, headele saab osaks suurim ebaõiglus ja vahepeal tundub, et kurja vastu ei saagi, aga…

Raamatu peategelane on noor prints Peter, keda pärast isa surma süüdistatakse tolle mürgitamises ja suletakse karistuseks ülikõrgesse Nõelatorni. Tegelikult tappis vana kuninga tema nõuandja, võlur Flagg. Võluri sepitsuste tulemusel saab kuningaks Peteri asemel hoopis tolle noorem vend Thomas, nõrga iseloomuga ja kergesti mõjutatav nooruk, kelle abil saab võlur Flagg kerge vaevaga kuningriiki enda tahtmise järgi painutada.

“Draakoni silmad” on väga nauditavalt kirja pandud muinaslugu vanemale koolieale ja kindlasti naudivad selle lugemist ka paljud täiskasvanud. Raamatut soovitab ka Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Fantaasia, 2021
Tõlkija: Eva Luts

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga