Kristin Kongi „Kunigas Toti ja Dorpati tulelinn“

Ühel imekaunil suvehommikul Tartus saavad 9-aastane Lukas ja tema viiene väikevend Thor teada, et vanemad peavad sõitma nädalasele reisile. Neid tuleb hoidma vanaema Aada. Eks algul on ilma ema-isata natuke kurb, aga samas läheb poiste elu kohe põnevaks, sest vanaema on ju ajalooõpetaja ja teab ülipõnevaid lugusid rääkida. Pealegi oskab ta küpsetada maitsvaid pannkooke!

Vanaemaga linnas jalutades ja tema pajatusi kuulates ärakavad ellu pealtnäha tavalised kivimüürid ja ammused minevikusündmused, mis on ühtaegu nii põnevad kui hirmsadki. Poiste fantaasia abil saab kummalise kujuga veesülitist võimas lohe, kes peidab end Toomemäe all. Sealt künkanõlvalt leiavad nad ka linna kindluse kaitsekäigu laudadega kinni löödud suudme. Lukas ja Thor on kindlad, et see peab viima lohe koopasse!

Nüüd saab poiste fantaasia täiskäigu sisse. Elustuvad iidsed needused Tartu linna ähvardavast lohest ja jääkarude kuningas Totist, kes peab linna päästmiseks lohe hävitama. Vennaksed satuvad käigu kaudu isegi ajarännule aastasse 1820, mil linna nimi oli hoopiski Dorpat. Nad tutvuvad Iirise-nimelise tüdruku ja tema papa Augustiga, kes juhtumisi elavad poiste kodumajas, kohtuvad noore ravitseja ja taimetarga Linda, ülikooli professori ja veel mitme teise linnaelanikuga.

Kuid linna päästmiseks tuleb neil üles leida üks teatud värav, võti ja mõõk. Kas poisid leiavad vajalikud esemed, kas linn saab päästetud ja lohe hävitatud? Kas lahendatud saab ka peamine mure – kuidas pääseda tagasi tänapäevasesse aega?

Sellest raamatust saab lisaks vahvale seiklusloole palju teada ka Tartu linna ajaloo kohta. Kui peaksite pärast raamatu lugemist Tartusse juhtuma, võite proovida üles otsida tänaseni säilinud Tartu linnamüüri osad, osaliselt varemetes Toomkiriku ja „Peetri maja“ Jaani tänaval.

Samalt autorilt on varem ilmunud „Lukas, Luurih ja lonkav linn“, mille sündmused leiavad aset Tallinna vanalinnas. K. Kongi raamatud tutvustavad lastele legendide ja müütide põnevat maailma, lugude jutustamise kunsti ning innustavad uurima oma kodukoha ümbruse ajalugu.

***
Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2022
Illustreerinud: Sirly Oder

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga