Jaanus Vaiksoo „King nr 41: mesilasmürk“

Sarja kolmandas raamatus on isehakanud detektiivide seltskond – Paul, Minna ja Ats – jõudnud viienda klassiga lõpusirgele. Ees terendab terve suvi vabadust ja justkui tühi tunne on peale seiklusi röövpüüdjatega Salujärvel. Kellelgi on aga nende jaoks juba plaanid tehtud. Kunagine kahtlusalune ja nüüdne hea sõber arhitekt Hugo ja tema pruut, kingapoe imeilus müüjanna Jekaterina (sõpradele Katja) on kõigi üllatuseks ostnud endale suvitamiseks vana talu Ida-Virumaale, Kruubi külla. Ahjude kordategemisel vajatakse Minna isa Arturi abi ja nii saabubki kogu kamp Ülejõe tallu.

Kohe esimesel päeval ümbrusega tutvudes avastavad lapsed teispool jõge mahajäetud maja, millel on terava pilguga „detektiividele“ oma lugu pajatada. Ja uusi asukaid uudistama tulnud isehakanud külavanema Enno seletuste kaudu tutvutakse teistegi külaelanikega. Enno jutu järgi jääb küll mulje, et kõigil on mingi veidrus küljes, normaalseid inimesi külas jutkui ei elakski. Külaelanike suhted käärivad lisaks ka mesilaste mürgitamisjuhtumite tõttu.

Siin ongi paras pähkel Paul Viienda juurdlevale ja ettevõtlikule vaimule. Mesilaste mürgitaja jälgede ajamise juurde kuulub nii öine metsas luuramine kui rajakaamerate üles seadmine, kusjuures kahtlusaluseid on mitu. Samaaegselt hakkab hargnema ka mahajäetud naabertalu mõistatus. Kellele kuulub selles raamatus „king nr 41“, see on aga juba konksuga küsimus.

Lugejalegi leidub siin „detektiivitööks“ jälg, mida uurida: kas jutustus „Viikingite jälgedes“, mida raamatu tegelased loevad, on päriselt olemas? Kui jah, siis kust seda leida? (lk 69)

Sarja eelmiste raamatute „King nr 39“ ja „King nr 40“ eest on lastekirjanik J. Vaiksoo pälvinud mitmeid tunnustusi. „King nr 41“ on samavõrra põnev ja väärt lugemine.

***
Ilmunud: Ärkel, 2022
Illustreerinud: Katrin Kaev

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga