Krista Kumberg „Selleks sõbrad ongi“

Ühel talvehommikul avastab karu Sebastian, et on öise suure lumesaju tõttu oma majja lõksu jäänud. Suure vaevaga ukse lahti nüginud, näeb ta läbi hangede lähenemas head sõpra jänes Joonatani. Koos minnakse uurima, miks tühja naabermaja korstnast suitsu tõuseb ja nagu muuseas päästetakse lumevangist uus metsaelanik – imekaunis Nukk.

Oravaemand Olivia perega, hiired Herbert ja Hilda oma viie tütrega, siil Sulev kolme pojaga, tihane Tõnu, konnad ja koprad – kõik elavad selles metsas sõbralikult heade naabritena. Ikka mõeldakse teiste heaolule, häda korral minnakse alati appi ja tehakse kasvõi talgud. Metsa argipäeva lisavad elevust lindude kontserdi või sõudmisvõistluse korraldamine, karu Sebastiani lennukiga saabunud sugulane. Sünnipäevade ja jõulude puhul mõeldakse välja toredaid üllatuskingitusi. Igatahes ei möödu selles metsas vist päevagi, mil ei rüübataks mõnusalt koos tassitäit auravat pärnaõieteed ohtra meega.

Märkamatult saab lugudega aastaring läbitud. Metsaelanikud õpivad selle aja jooksul palju uut, ületatakse nii hirme kui eelarvamusi: misasjad on imelikud nugadega saapad Nuku jalas või kes elab paksus laanes õlgkatusega hurtsikus. Nukule jagatakse seenetarkust, siilitüdruk Kaisa tutvub jõuludega ja metsaloomad saavad kuulda linna uisuväljakust. Mõned asjad jäävad ka lõpuni avamata justkui paokil uks, näiteks miks Nukk ikkagi linnast metsa kolis või miks karu Sebastian talviti ei maga. Siin saab lugeja ise edasi mõelda, on ta ju saanud samuti tuttavaks Tuuleviisi metsa elanikega Pärnamajast, Kännumajast, Kasetalust…

Laste juturaamatuid ilmus K. Kumbergilt viimati pea kümme aastat tagasi (vahepealset aega täidavad hoopis mitmed põhjalikud uurimustööd ja kogumikud lastekirjandusest ja eraldi aabitsatest). Kui aga Krista Kumberg juba kirjutamise ja Viive Noor illustreerimise ette võtavad, siis ei saagi muud välja tulla kui väga ilus ja hea raamat.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2022
Illustreerinud: Viive Noor

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga