Ilmar Tomusk “Algaja ajaränduri seiklused”

raamatukaas

“Algaja ajaränduri seiklused” on esimene raamat sarjast „Ajarändurid“. Lugu on sissejuhatus kahe kaheksanda klassi tüdruku, Anette ja Mariliisi ajas rändajateks saamise seiklusesse. Nende kooli tuli uus füüsika õpetaja Leho Anderson, kes ühel päeval äratas ellu jäisesse tiiki uppunud väikese poisi. Seda nägid pealt Anette ja Mariliis. Salapärast ja seletamatut juhtumit uurides sattusid nad sündmuste keerisesse, mille tulemusel saidki neist ajarändurid.

Raamat on väga huvitav ja kaasahaarav. See on täis füüsikat ja tekitab tahtmise haarata kätte füüsika õpik. Soovitaksin seda raamatut julgelt ka lastele, kes füüsikat ei mõista, sest kõik kasutatud terminid ja teooriad on lahti seletatud kergesti arusaadavaks ja tekst lihtne jälgida. Raamatus on mainitud ka mitmeid ajaloosündmusi: näiteks külastasid nad füüsik Isaac Newtonit ja hoidsid ära Titanicu uppumise. Erinevatesse ajaperioodidesse läksid tüdrukud selleks, et õppida, kuidas ajas rändamine käib. Nad külastasid ka Albert Einsteini ja nägid oma silmaga, mis asjaolud mõjutasid teda relatiivsusteooria välja kujundamisel. Mul on endal olnud juba algkoolist saadik suur huvi füüsika vastu, aga raamat on sündmuste osas nii detailne, et minulgi oli palju uut avastada.

Sageli arvatakse, et teadus, füüsika ja kosmos meeldib ainult poistele, aga viimasel ajal on see üha rohkem hakanud pakkuma huvi ka tüdrukutele. Nii nagu peategelased, leiavad nende vanuses õpilased tihti, et füüsika on igav ja raske. „Ajarändurite“ sari on aga väga hea teejuht füüsikasse, sellest aru saamisesse ja füüsika vastu huvi tekitamiseks.

***
Ilmunud: Tammerraamat: 2016
Illustreerinud: Hillar Mets

Leia raamat e-kataloogist Ester.

Carmen Suik
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga