Adam Silvera „Lõpus surevad mõlemad“

Tegemist on Adam Silvera TikTokis kuulsust koguva noorteraamatuga, milles kohtume peategelaste Rufus Emeterio ja Mateo Torrezega.

Loo tegelased on noormehed, kes mõlemad saavad pärast 5. septembri südaööd kõne Surmaennustuselt. Surmaennustus teavitab neid, et nad surevad 24 tunni jooksul ning soovitab allesjäänud ajast viimast võtta.

Esialgu uskumatuna kõlav uudis paneb Mateo ja Rufuse tegutsema – kuidas võtta päevast viimast? Mida kõike veel allesjäänud ajaga peale hakata? Kas nad jõuavad enda mõttelises nimekirjas soovitud asjad ära teha?

Raamat tõstatab elusalt valusaid küsimusi, millele on kohati väga raske vastata nii peategelastel, kõrvaltegelastel kui ka lugejal. Tundsin lugedes, et raamatu sündmused haarasid mind endasse ja elasin poiste kasvamise loole väga kaasa. Huvitav oli jälgida, kuidas nad tutvumisportaalis Viimane Sõber teineteist leidsid ning kohtusid. Mulle meeldis, et nad olid mõlemad erinevad, kuid nende sisemised väärtushinnangud ühtisid, mistõttu oli lugemine väga nauditav.

Raamatus oli ka mitmeid kõrvaltegelasi, kes samuti olid loo tuumaga seotud ning oli selgelt näha, kuidas kõik osapooled ühendatud olid. Oleksin lugejana isegi tahtnud rohkem peategelaste loo arengusse sisse elada, seega kohati jäi mulje, et teisi tegelasi on liiga palju. Samas oli tausta teadmine vajalik, et mõista, millised inimesed on Surmaennustuse töötajad ning kuidas ja miks loodi Viimaste Sõprade rakendus.

Teos õpetabki inimlikke väärtusi: ela elu täiel rinnal, tegutse ning ole elus aktiivne kaasalööja, mitte passiivne halli massiga kaasamineja. Samuti aitas raamatu lugemine mul mõista, et armastus ja sõprus ei vali vanust, välimust, elukogemust ega sugu. Armastus on tunne, mille peab igaüks ise ära tundma.

Soovitan raamatut nii noortele kui ka täiskasvanutele.

***
Ilmunud: Rahva Raamat AS, 2022
Tõlkinud: Bibi Raid

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Maarja Sinisalu
Tallinna Keskraamatukogu laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga