Ilmar Trull “Kala ei lärma”

Ilmar Trulli luulekogu sisaldab lustakalt õpetlikke luuletusi otse elust enesest. Salmid on vahvalt riimuvad ning üsna lihtsasti pähe õpitavad. Neid ilmestavad ka autori enda karikatuurilaadsed pildid. Luulekogus on kokku 60 luuletust ja teemade valik on mitmekesine: aastaajad, loodus, loomad, linnud, Eesti rahvakalendri tähtpäevad, eesti keel ja kultuur, argielu, tervislik toitumine ja eluviis, keskkond jms.

Ilmar Trulli luule on keelelt humoorikas ja mänguline. Eriti meeleolukad on luuletused, kus autor kasutab keelt mitmes tähenduses või mängib sõnavimkat (vt luuletusi “Pilet öisele seansile”, “Mütsid pähe”, “Väike must kleit”, “Vaskuss”, “Sügavad kohad”, “Veereb kartul põllu veerel”, “Läks Liiale”, “Ontlik onu”, “Tähtede all”).

Tekstidest ei puudu ka kasvatuslikud põhimõtted, nt “Ahv peab jääma endaks. Endale peab jääma kindlaks.” (lk 5), “Peas võiks olla mõtted head, luuletus või parukas.” (lk 11), “Ole vedel sa või tahke, ainult palun, ole lahke.” (lk 21), “Jutt olgu segane, julge ja sorav, õpetas inimest koopaorav.” (lk 35), “Miks ei võiks viisakas olla ta seal, nii nagu meie siin laeva peal?” (lk 65).

Tõeliselt vahvalt ja tervendavalt mõjub luuletus “Nupumees” (lk 11), milles autor vihjab vaimse tervise hoidmisele ning heade mõtete tähtsusele. Elu hindamine ja väärtustamine tuleb esile ka luuletuses “Klõps” (lk 7), kus tuuakse välja, et käesolev hetk on kaunis ning ainulaadne.

Aastaaegade-luuletustest mainiksin “Kevadine rula” (lk 14), sest kes meist ei ootaks pärast pikka talve juba soojemaid ilmasid ja värskes õhus viibimist? Meelde jäid ka suvise hõnguga “Tuvi suvi” (lk 42) ja “Säriseval rannaliival” (lk 40).

Isiklikuks lemmikuks sai antud luulekogust aga hoopis humoorikas värss “Puhkan innukalt” (lk 43). Seda salmi soovitan lugeda kindlasti kõigil kohustuste alla mattunud täiskasvanutel. Vahel on ju lihtsalt vaja aeg maha võtta ja niisama puhata.

Luulekogu soovitan kõigile, kellele meeldivad krutskid, huumor ning lustakad “lullad”, sest vahvaid lugemiselamusi jagub selles kogumikus tõesti igas vanuses lugejale. Lõbusa meeleolu loomiseks soovitan teisigi Ilmar Trulli luulekogusid, nt “Pakirobot rügab”, “Tuvi jalutab”, “Mannekeeni talu” ja “Pori kärbes ja tori hobu”.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2020
Illustreerinud: Ilmar Trull

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Maarja Sinisalu

Tallinna Keskraamatukogu
laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga