Tuutikki Tolonen „Agnes ja vari aknal“

Agnese ja Harmala villa sarja kolmandas raamatus on Agnese esimene kooliaasta uues elukohas läbi saanud ja suvevaheaeg alanud. Ema on otsustanud villa arvukad ruumid välja rentida suvekursustele. Alumisel korrusel sagivad varahommikust peale maalikursuslased, maja teistel korrustel ja õues toimetab aga ema parim sõbranna Silvia oma fotograafiakursusega. Agnes ja Pulla on samuti (esialgu vastumeelselt) sunnitud seal osalema, sest huvilisi kogunes vähevõitu. Fotograafiakursus osutub aga oodatust põnevamaks, osalt nutikate ülesannete tõttu, mida Silvia osalejatele annab. Osalt aga seetõttu, et käivitab vanas villas taas sündmusi – ka üleloomulikke –, mille tagajärjel tuleb avalikuks uusi fakte villa kunagiste elanike, kaksikutest õe-venna Agnes Maria ja Hugo saatusest.

Agnes saab lõpuks teada, mis juhtus villas umbes saja aasta eest. Kuidas noored Hugo, Algot ja Agnes Maria sõbrunesid just tänu kohalikule fotoklubile. Kuidas nad olid täis lootust alustada iseseisvat elu ja kuidas siis kõik viltu läks. Aga tänu säilinud fotodele, joonistustele ja nootidele läheb nende lugu ja elu justkui edasi. Villas saab teoks Hugole pühendatud näitus. Agnes aga mõistab, et head peresuhted on väärtuslikud hoida ja suudab lõpuks (peaaegu) leppida isa uue perega.

Raamat on ülesehitatud kahe paralleelselt kulgeva looga, millest üks näitab minevikusündmusi Agnese vaarema ja tema kaksikvenna Hugo elust ja teine lugu tänapäeval Agnese ja tema sõbra Pullaga toimuvat. Lugeja on tänu sellele minevikusündmustest teada saamisel Agnesest ja Pullast alati sammu võrra ees. Nii ongi põnev jälgida, kas ja kuidas lapsed saladusi lahti harutavad.

Illustraator Kati Vuorento söepliiatsi tehnikas must-valged illustratsioonid haakuvad looga hästi. Soovitan alustada vana villa saladustega algusest ja lugeda ka sarja esimesi raamatuid: „Agnes ja unenägude võti“ ja „Agnes ja villa saladus“. Sarja kõiki osi saab lugeda ka e-raamatuna e-raamatukogus ELLU.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2022
Illustreerinud: Kati Vuorento
Tõlkinud: Helena Lemendik

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga