Kairi Look „Kiludisko“

Raamat on kokku seatud 29 jutukesest aastaaegu järgivate tsüklite kaupa. Eessõnaks on lugu müstilisest helesinisest jäälinnust, kes kaob koos kevade tulekuga. Juttudes kohtab veel usinaid kommitõrjujaid, mitmeid kuninglikke kõrguseid, talisuplejaid, kõdikartlikke külmkappe, kudumishulle ämblikke, palju sõbralikke ja haruldasigi loomariigi esindajaid jne.

K. Looki jutud on täis krutskeid ja tema tegelastes pulbitseb elujulgus, vabadus rõõmsalt reeglitele vilistada. Selle raamatu lehekülgedel võib vabalt juhtuda, et hambaarst plommib laste hambaid kommidega või et suure oravaigatsuse raviks määratakse raamatute ette lugemine. Traditsioonidest kantud kalendripäevad nagu munapühad, jaanipäev, kadripäev, isade- või emadepäev saavad autori fantaasia tõukel sellise hoo, et sünnivad lausa uued pühad (nt onudepäev). Oma tõeivakene on mitmes jutus peidus ka täiskasvanute jaoks: kuidas väikese argliku isiku seest ilmub vajadusel välja suur ja julge või kuidas suurest väsimusest-tüdimusest jagu saada. Tegelaste mured lahendatakse sõbraliku huumoriga nagu nipsti, kellelegi neis juttudes kurja ei tehta ja halvasti ei öelda. Lood lõpetab sageli ootamatu lahendus – puänt.

Mitmest „Kiludisko“ jutust jääb kõlama mõte, et asjalood võivad olla nii või naa – mitutpidi korraga on täiesti võimalik – ja see teebki elu põnevamaks.

Mõned lood on juba varasematel aastatel ilmunud ajakirjas Täheke. Põnev on neid otsida ja leida, sest kohati on pealkirjad teised ja autor võib olla teinud väikseid muudatusi ka sisus. Ajakirjanumbrites ilmunud lugusid kaunistavad teistsugused pildid ja see on samuti huvitav, kuidas erinevad kunstnikud on sama juttu erinevalt illustreerinud. Raamatu „Kiludisko“ pildid on teinud Ulla Saar ning neist kiirgub samavõrra hoogsat humoorikust kui juttudest endist.

***
Ilmunud: Puänt, 2023
Illustreerinud: Ulla Saar

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga