Sandra Heidov “Minu robot”

Raamatusse “Minu robot” tundub olevat peidetud salajane ja sügav mõte: kas elutu asi võib olla inimesele parim tugi? Seda raamatut lugedes on võimalus aru saada iga inimese üksildusest ja samas mõningasest sarnasusest meie kõigi vahel.

Loos tutvustatakse Robinit, kelle laual elab poisi enda ehitatud robot. See on tema jaoks oluline, erilise väärtusega mänguasi hoolimata sellest, et robot on väike ja õrn ega liigu. Robotil puuduvad emotsioonid ja tema hääl on päevast päeva ühesugune. Robot ise võrdleb inimesi kooli matemaatikaülesandega.

Poissi kummitavad tema oma hirmud ja ta leiab rahu alles siis, kui saab oma mänguasja ehk robotiga rääkida. Robot annab lapsele häid ja tarku, vahel ka väga kummalisi ja seletamatuid soovitusi. Näiteks, kuidas leida õige koht kommide hoidmiseks või kuidas suhelda oma vennaga, kui too on haigeks jäänud. Head peresuhted ei jäta kõrvale tõsiasja, et poiss võtab kuulda ennekõike oma robotit ja leiab lohutust just tema sõnadest.

Robin usub, et ka kõigil teistel on oma “robotid”, kellega vestelda. Igaühel on see omamoodi ja pole vaja, et keegi teine seda näeb või katsub.

Siiski ei ole “Minu robot” kurb ega tõsine lugu, vaid sellest imelisest raamatust võib leida palju naljakaid olukordi, positiivseid ja lõbusaid hetki, mis lugedes naeratuse näole toovad. See on lihtne ja tore lugu, millest igaüks leiab midagi enda jaoks.

***
Ilmunud: Varrak, 2021
Illustreerinud: Toomas Pääsuke
Illustreerinud: Toomas Pääsuke

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.

Anastassia Malitskaja
eestikeelse kirjanduse osakonna praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga