Triin Olvet (koostaja) „Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab“

Raamat koosneb 2-8-aastaste laste küsimustest, mille vastused eeldavad siiski mõningaid eelteadmisi ja elukogemust. Tegelikult on see põnev ja hingekosutav lugemine igas vanuses uudishimulikele lastele ja lapsemeelsetele täisealistele.

Raamatus vastab 58 väikelapse 111 küsimusele 31 suurt teadlast ja arsti. See raamat on tõhusaks abimeheks ka vanematele ja lasteaiaõpetajatele, kes peavad pidevalt laste uudishimust sündinud küsimustele vastama, aga neil ei ole õrna aimugi, kuidas seda teha. Võib ju lapsele öelda, et asjad lihtsalt on nii, aga selles raamatus saavad kõik küsimused ammendava vastuse.

Raamatu algusest leiame sisukorra, koostajapoolse sissejuhatuse ja laste küsimustele vastanud isikute lühitutvustuse. Laias laastus on raamat jagatud viieks osaks: maa ja taevas, elus loodus, sina ja teised, ehitised ja leiutised, inimese sees.

Mitmed vastused on väikelapsele täiesti arusaadavad. Näiteks lihtne ja loogiline on Sander Kanteri selgitus, mida üks metroo endast kujutab ja kuidas seda kaevatakse. Mõnede vastuste eakohasust ja kasutegurit põnniealistele on raske hinnata. Näiteks võib väiksematele lastele keerukaks osutuda selgitus, et piim koosneb 87 protsendi ulatuses veest ja 13 protsendi ulatuses tahketest ainetest, sealjuures on piimas vitamiini nimega riboflaviin.

Päris mitme teadlase jutust selgub, miks siis ikkagi munad kukuvad ja mis on selle keerulise küsimuse võimalikud lahendused. Muidugi on hea teada, et selle raamatu tegemise käigus ei kukutatud ega kahjustatud ühtki muna.

Raamatu koostas tõlkija, toimetaja ja ajakirjanik Triin Olvet ja see valmis Eesti Teadusagentuuri toel. Raamatut ilmestavad Piia Maiste naljakad aga asjalikud illustratsioonid.

***
Ilmunud: Argo, 2023
Illustreerinud: Piia Maiste

„Miks munad kukuvad? Laps küsib, teadlane vastab“ e-kataloogis ESTER

Ebe Otto

Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga