Mihkel Tiks, Tanel Tiks „Ja kui teile siin ei meeldi…“

Kristjan on 1980. aastatel 6. klassi õpilane ühes Tallinna koolis. Eesti ei kanna veel vabariigi nime, vaid ENSV on meie kodumaa nime lühend. Ja nõukoguliku elu absurdsus jõuab ka kooliellu – pioneerid ja pioneerirätikute kandmise kontrollimine, tuletõrjevõistlused, marssimise õppimine. Hoolimata erinevast riigikorrast ja ajastust on Kristjanil koos klassikaaslastega samad probleemid nagu praeguse aja lastel. Erimeelsused õpetajatega ja samas nende kulul nalja tegemine, vajadus kuuluda kuhugi kampa või sõpruskonda, väsitav väike õde ning alatine koolivaheaja ootus. Läänemaailmast aga jõuab noorteni breiktants, samuti tutvutakse tasapisi tänapäevase arvuti eelkäija „raaliga“.

„Ja kui teile siin ei meeldi…“ on kasulik lugemine koolilastele, näitamaks, et erinevatel põlvkondadel või ajastutel esineb siiski samu probleeme ning muresid, mis praegugi. Selle lugemine koos vanemaga pakub võimalust arutleda vanemate lapsepõlve üle ja ka nõukogude aja teemal. Minulegi pakkus selle lugemine palju äratundmist, ehkki käisin põhikoolis 2000. aastate algupoolel.

Raamat on kirjutatud muhedalt, palju sai naerda. Samas tuuakse ka siia reaalse elu probleeme, mis võivad mõjuda kurvastavalt, ajada nutma. Aga selline on alati olnud ka noorte elu – leidub nii nalja, naeru kui ka kaotusi, kurbust, mässumeelsust.

Teos sobib nii põhikooli lõppastme noortele kui ka vanematele lugejatele.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2021

Mihkel Tiks, Tanel Tiks „Ja kui teile siin ei meeldi…“ e-kataloogis ESTER

Maria-Kristiina Pert

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga