Frances Hodgson Burnett “Väike printsess”

“Väike printsess” on lugu Indias sündinud Sarast ja kui ta on saanud 7-aastaseks, toob tema isa ta Inglismaale internaatkooli. Esialgu on tüdruku elu koolis väga hea – kuna tema isa on rikas, saab ta endale väga ilusa toa, palju raamatuid ja ilusaid asju. Sara on küll üsna kurb, et isa ära peab minema, aga ta leiab koolis endale mitmeid toredaid sõpru. Kõik on hästi, kuni tema 11. sünnipäeval tuleb välja, et isa on surnud ja kaotanud ka oma varanduse. Sara on nüüd vaene, ta peab oma ilusa toa ära andma ning kolima pööningule külma ja lagedasse toakesse. Ka peab ta nüüd väga palju tööd hakkama tegema. Kooli juhataja preili Minchin on õela ja külma südamega naine, kes on alati Sarat vihanud ning nüüd on tal võimalus tüdrukut kamandada ja teda jõhkralt kohelda nii palju kui vaid soovib.

Sara on tõeline positiivne eeskuju, olemata sealjuures liiga “ingel”, nagu vanemates lasteraamatutes head lapsed vahel kipuvad olema. Sara innustab lugema, unistama ja kujutlema. Isegi siis, kui tal on väga raske, leiab Sara lohutust raamatutest ja lugemisest ja sellest, et püüab kujutada ette asju parematena kui need tegelikult on. Ta mõtleb alatasa nende raamatutegelaste peale, kellest on lugenud ja püüab nende käitumisest ise ka midagi õppida ja nende moodi olla. Kui tal on väga külm ja kõht on tühi ja ta on väga väsinud, siis kujutab ta näiteks ette, et on printsess. See on tema lemmikkujutelm, mis pakub lohutust, ja pealegi – printsessid ju ei kurda! Kui Sara leiab mündi, ei osta ta selle eest mitte iseendale saiakesi, vaid annab kõik ostetud kuklid poe ees kerjavale lapsele, sest see on veel näljasem kui tema.

“Väike printsess” kuulub lastekirjanduse klassika hulka nagu sama autori teisedki teosed, näiteks “Salaaed” ning “Väike lord Fauntleroy“. Kõigist neist on välja antud mitmeid kordustrükke. Raamatu „Väike printsess“ alusel on tehtud ka mitmeid filme, etendusi ja muusikale.

“Väike printsess” ilmus originaalis esmakordselt 1905. aastal, eesti keeles esmakordselt 1933. aastal sarjas Looduse Kuldraamat, teist korda aastal 1994.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2008
Tõlkinud: Marta Strandberg

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1994 2008


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga