Sarah Crossan „Iiris“

raamatukaas

Allison on 14aastane tüdruk, kes elanud kogu elu isaga. Emast on tal kõigest mõni üksik ähmane mälestuskild ja -ese. Ema suri peagi pärast tema sündi ja isa ei ole leinast üle saanud. Ei ole Allisonile andeks andnud, et tütar oma ema ja kaotusvalu igapäevaselt meelde tuletab. Nii ongi Allisoni ainsast vanemast saanud tugisamba asemel hirmuvalitseja, kelle meele järele on võimatu olla. Ta on aastatepikku näinud isa uute sõbrannade vahetumist ja jäänud isale truuks ka viimase, juba päris tõenäolise kasuema-kandidaadi lahkumise järel, kes tedagi põgenema keelitas… kuni lajatab viimane otsustav hoop.

Vägivaldse isa juurest põgenemise järel satub Allison juhuslikult vanaproua Marla majja, kes peab teda oma noorpõlvesõbrannaks Iiriseks. Sobitanud end dementse Marla juurde ajutiseks illegaalseks allüürnikuks, hakkab Allison sammhaaval oma elu taas rajama, kasutades ära iga ettesattunud võimaluse, laskumata seejuures ahnusesse või hoolimatusesse kellegi suhtes.

S. Crossani ainulaadne stiil jätab paljugi lugeja enda kujutlusvõime hooleks – taibata, kui suur peab olema lapse igapäevane hirm despootliku vanema ees või kui suur peab olema kodunt põgenenud teismelise hirm ja üksildustunne, kes avastab, et tal puudub nii tagasipöördumise võimalus kui edasine peavari. Aru saada, et salaja Marla majas elades peab Allison/Iiris tegelikult terved päevad veetma kuuris või väljas uidates vältimaks vahele jäämist täiskasvanutele, kes Marlat külastavad; et ta peab iga sekund püsima valvel, et tema olemasolust ühtki nähtavat märki maha ei jääks. Seejuures ilmutab Allison Marlaga koos toimetades rohkem empaatiavõimet ja suhtlemisoskust kui kõik täiskasvanud tegelased selles raamatus.

„Iirises“ on emotsioonid hoitud vaka all, muidu ehk oleks peategelase jaoks elamine talumatu. Fookuses on Allisoni meelekindel hakkamasaamine, praktilised otsused toime tulla pea olematute võimaluste piires, tema nutikus ja oskus leida probleemidele kiired ja käepärased lahendused.

Sarah Crossanilt on varem eesti keeles ilmunud järgmised noorteromaanid: „Õun ja Vihm“ (2018), „Üks“ (2017), „Kuutõus“ (2020). Neid kolme saab lugeda ka e-raamatukogus ELLU. Raamatuid soovitab Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Varrak, 2021
Tõlkinud: Kristiina Uluots

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga