Laura Ertimo „Öö: raamat unest ja pimeduse saladustest“

Soome geograafi ja teaduskirjaniku Laura Ertimo raamat ongi peamiselt teadmiskirjandus, kuid siit leiab ka eri rahvaste müüte, mis pajatavad ööst. Esimene peatükk selgitab, mida me öötaevas näha võime ja kuidas öised nähtused (nagu näiteks kuufaasid) tekivad. Järgmises peatükis tutvustab autor taimi ja loomi, kes toimetavad aktiivselt just pimeduse varjus, olgu siis öisel ajal, maa- või veealustes sügavustes. Raamatu teise poole kolm peatükki käsitlevad magamist ja und. Sealtki saab teada palju huvitavat. Olles jõudnud raamatuga lõpuni – võib-olla ongi siis just kätte jõudnud magamamineku aeg – soovib autor tagumisel sisekaanel lugejale „head ööd“ umbes poolesajas keeles.

Pealkirjaga haakuvalt on raamatu kaas öömust ja illustratsioonidki must-valged. Nii nagu öö muutub päevaks ja valgusest saab taas pimedus, toimub ka raamatu illustratsioonides pidev muutus. Taimeväätide ja lillede vahelt ilmuvad loomad ja siis taas lopsakad õied. Vaata näiteks 31. leheküljge, kus Põhja-Ameerika indiaanlaste loomismüüdi Sipelganaise kleidi mustriks on tähistaevas ja kleidisaba all magab magusasti karu, kleidist aga voogavad välja lilled, mis jätkuvad edasi järgmisel leheküljel.

L. Ertimolt on eesti keeles lastele ilmunud veel „Imelik ilm! Miks kliima muutub?“ (Avita, 2020), „Vesi: raamat maailma tähtsaimast ainest“ (Tammerraamat, 2020) ning väiksematele põnnidele „Kus sa oled?“ (Avita, 2020) ja „Nähtamatu maailm: mängime peitust!“ (Avita, 2021).

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2021
Illustreerinud: Satu Kontinen
Tõlkinud: Kadri Jaanits

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga